FNs børnekomite
FNs børnekomite er et organ bestående af 18 uafhængige eksperter, der overvåger implementeringen af konventionen om barnets rettigheder i de deltagende stater. Den overvåger også gennemførelsen af de valgfrie protokoller til konventionen, om inddragelse af børn i væbnede konflikter og om salg af børn, børneprostitution og børnepornografi.
Hjemmeside: Klik her
FNs børnekomite har løbende udarbejdet generelle bemærkninger til FNs børnekonvention. De generelle bemærkninger uddyber, hvordan konventionens nogle gange brede bestemmelser skal fortolkes, og de vejleder staterne i, hvordan konventionen kan implementeres nationalt. De generelle bemærkninger er ikke bindende for deltagerstaterne, men organisationer kan anvende dem til at påpege over for folketing og regering, hvor der i lovgivningen eller praksis er problemer med implementeringen af FNs børnekonvention.
Generelle bemærkninger af særlig interesse:
Nr. 12 om barnets ret til at blive hørt (2009)
Nr. 14 om barnets bedste (2013)
Nr. 18 om barnets ret og skadelige praksisser (2014)
Institut for Menneskerettigheder om FNs børnekomite: Klik her
Børnerådet om FNs børnekomite: Klik her
Indholdsfortegnelse
Danmark vs. FNs børnekomite
Hvert femte år skal deltagerstaterne afgive en rapport til komitéen om, hvordan de implementerer konventionens rettigheder i landet, og hvilke fremskridt, deltagerstaten har gjort for at forbedre disse rettigheder. Det er deltagerstatens regeringer, der skriver og afgiver rapporten. Andre aktører har også mulighed for at indgive supplerende rapporter (skyggerapporter) til komitéen, hvor de uafhængigt kan gøre opmærksom på andre relevante forhold end dem, som staten selv fremhæver.
Socialministeriet om FN’s Børnekonvention: Klik her
I 2022 vedtog FNs børnekomite på sit 2574. møde den 7. februar 2022:
(a) For rapporter, der indsendes i henhold til konventionen, at bevæge sig hen imod en forudsigelig revisionscyklus af otte års varighed for at sikre regelmæssig og rettidig rapportering fra alle deltagerstater, med forbehold af udvalgets og dets sekretariatets kapacitet og tilstrækkelige ressourcer;
(b) Fire år efter revisionen at gennemføre en midtvejsopfølgningsprocedure med fokus på de seks hovedområder, hvor der skal træffes hasteforanstaltninger, som identificeret i de afsluttende bemærkninger;
(c) At tilbyde den forenklede indberetningsprocedure som standardindberetningsproceduren med mulighed for, at deltagerstaterne kan fravælge dem, hvis de foretrækker at indberette efter den traditionelle procedure.
Læs mere: Klik her
Oversigt over FNs børnekomites beslutninger: Klik her
Oversigt over FNs børnekomites rapporter : Klik her
2026 - skyggerapport Delebarnets Vilkår
- Sagsbehandlingstider
- Adskillelse som beskyttelsesmiddel
- Manglende inkorporering af EMD-afgørelser
- Krisecentererklæring
- Skoleflytning
- Faglig guideline
- Retten til familiemiljø
- Børnesagkyndige undersøgelser
- Direkte og omfattende børneinddragelse (belastning, manipulation)
- Faglighed
- Manglende tværsektorielt samarbejde
- Manglende anvendelse af retsmidler, herunder progression i anvendelse