Den triste bagside

Der er stor variation i hvorledes man som part reagerer på belastningen, som et forløb i det familieretlige system kan være forbundet med.

Det kan være mørke tanker, opspringshandlinger (fx. begrave sig i arbejde, ludomani), isolering fra omgivelserne, selvmedicinering eller andre markante langvarige belastningsreaktioner.

Vi har nedenfor samlet en oversigt over de instanser, der kunne være aktuelle at række ud til.

Af andre muligheder er naturligvis psykologer eller erfarne psykoterapeuter med relevant baggrund.
Disse bør have viden om familiesystemterapi og traumer og derfor fx. tilbyde Traumefokuseret Kognitiv Adfærdsterapi, Eye Movement Desensitisation and Reprocessing eller Narrative Exposure Therapy. Det anbefales at vælge en autoriseret fagperson.

Psykologforeningens oversigt – link

Vi har også samlet en række informationer, som kunne have interesse for alle de, der ikke for alvor har ramt det familieretslige system. De ses under punktet “forebyggelse”. Måske de kunne være værd at besøge også for de der aktuelt “kæmper”.  

Indholdsfortegnelse

Selvmordstanker

Egen læge

Akut – ring 118
Akut – kontakt Psykiatrisk Skadestue – link

Pårørende – link 

Alkoholmisbrug

Egen læge
Alkohollinjen – link – tlf. 80 200 500
Anonyme Alkoholikere – link – tlf. 70 10 12 24

Stofmisbrug

Kommuner er pålagt en behandlingsforpligtigelse. 

Vi vil anbefale at man orienterer sig på Psykiatrifondens hjemmeside – link – uanset om man er pårørende eller selv har et misbrug.

Et ubehandlet misbrug kan udløse psykisk sygdom som depression, angst og skizofreni. Misbruget kan også føre en lang række fysiske sygdomme.

Depression - tegn herpå

Egen læge – for henvisning til psykolog
Egen sundhedsforsikring

Der findes flere kilder på internettet hvor man kan orientere sig, men det anbefales ikke at selvdiagnosticere, idet mange symptomer går igen i forskellige diagnoser, ligesom man kan have flere samtidige problemstillinger, der griber ind i hinanden.

Depression
Sundhed.dk – link 

PTSD / Kompleks PTSD
Psykologernes fagmagasin – link
Ugeskrift for læger – link 
Landsforeningen for PTSD ramte og pårørende – link

Forebyggelse - før konflikten ankommer til retssystemet

Der kan være mange forhold der spiller ind i forbindelse med varetagelse af forældreskabet – uanset i hvilken form det udfolder sig.
Her er nogle bud på hvortil man kan række ud, hvis man oplever et behov. 

Fødselsdepression

Ifølge Sundhedsstyrelsen rammer fødselsdepression 11% af mødre og 7-8% af fædre.
Materiale til borgere og fagpersoner er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen ligesom en liste over hvor man kan henvende sig (ud over egen læge).
Link: Klik her

Kvinder
Link: Klik her 

Mænd, behandlingsguide
Link: Klik her

Usikkerhed i forældrerollen

Usikkerhed kan antage mange former; tanker og overvejelser før fødsel, den første tid som nybagt forælder i praksis, barsel – hvordan? 

Fælles:
Egen kommune – sundhedsplejeske

Kvinder:
Link:

Mænd:
Link: Klik her 

Angst - depression - humørsvingninger

– egen læge
– psykolog / psykiater (evt. via henvisning fra egen læge eller anvendelse af sundhedsforsikring)
– psykiatrien (henvisning fra egen læge, akutsituation)

Mødre- og fædregrupper

Kommune: Indgangsvinkler når man kontakter egen kommune
– sundhedsplejeske
– familiehus

Forum for mænds sundhed / Far for livet: Klik her

Hvis barnet viser sig at have særlige udfordringer kan man tage kontakt til interessegrupper med specialindsigt i det pågældende område. Eksempelvis ved sjældne sygdomme kan man med fordel tage kontakt til Center for Sjældne Sygdomme (Rigshospitalet) for yderligere vejledning 

Opdragelse

Delebarnet Vilkår skal på ingen måde give bud på hvad der er “den rigtige opdragelse” men blot nævne tre forhold, som er værd at genbesøge løbende:

Forventninger – og afstemning heraf: Har man talt sammen eller går man ud fra at der er enighed?
Egen opvækst: Hvad bringer man med af gode og knap så gode erfaringer – og hvordan undgår man at overkompensere 
Idealer vs. virkeligheden: Er omgivelsernes anerkendelse vigtigere end barnets oplevelse (bruger man tiden på det der skaber værdi for barnet)

Det kan være at man har behov for hjælp til at få faciliteret ovenstående i procesforløb under vejledning af familiehus, psykolog eller terapeut. Kommer man med en familiemæssig baggrund præget af “uro på bagsmækken” bør man være særlig opmærksom på de faglige forudsætninger hos den/de, man vælger at forestå faciliteringen.

Misbrug

Se ovenfor

Vold - indbyrdes

Følger

Parterapi

Kommunale tilbud – enten fysiske forløb eller online forløb

Private tilbud findes der mange af. Et af de mere specialiserede indenfor skilsmisser er er Center for Familieudvikling, som kan være værd at orientere sig imod.

Familieterapi
Nogle få kommuner tilbyder “Sammen om børnene” som er et gruppeforløb hvor børn på indirekte vis formidler deres ønsker og behov til forældre, som er i en vanskeligt brudforløb. Således kan man minimere børnets oplevelse af involvering og efterfølgende ansvarsfølelse, samtidig med at man får formidlet information, som børn yderst sjældent vil præsentere egne forældre for. Børneres udsagn (ønsker og behov) videreformidles af psykologer til forældrene, på en vis der sikres barnets anonymitet.

Samværsaftaler

Brug af mediator vil ofte kunne forebygge mange senere problemstillinger ved at man på et tidligt tidspunkt tager stilling til hvorledes et givet forhold skal håndteres. Ligeledes kan man i samværsaftalen med fordel indarbejde en model for konflikthåndtering og en aftale om hvordan man løbende sikrer af samværsaftalen gennemgås om om nødvendigt justeres. 

Hvis ikke al håb er ude, kunne det måske være en ide at kigge på om SES værktøjet, kunne genstarte en fornuftig dialog om lavpraktisk forældresamarbejde, børns reaktioner eller et indadvendt blik (som ikke handler om at påpege den andens fejl og mangler).
Link: Klik her 

0
    0
    Delebarnets Vilkår
    Kurven er tomTil forsiden