VIVE
Uddrag
1. VIVE
VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) er en uafhængig statslig institution, som har til opgave at udarbejde og formidle anvendelsesorienteret forskning og analyse i relation til velfærdssamfundets udvikling, borgernes levevilkår og indretningen af den offentlige sektor (§ 1 og § 2 i lovbekendtgørelse nr. 948 af 6. juli 2017 om Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd). Centeret kan inden for sit formål drive indtægtsdækket virksomhed (§ 5, stk. 2, i samme lov).
VIVE blev oprettet 1. juli 2017 som en sammenlægning af de to hidtidige forskningsinstitutioner SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og KORA – Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.
I pkt. 2 i de almindelige bemærkninger til lov nr. 709 af 8. juni 2017 (lovforslag nr. LF 136 af 22. februar 2017) anføres bl.a. følgende om formålet med VIVE og centerets opgaver:
”2.1.3. Den foreslåede ordning
Med lovforslaget foreslås, at der etableres et nationalt forsknings- og analysecenter for velfærd med det formål at udvikle og formidle viden om velfærdsområder og nationale og internationale samfundsforhold med betydning for befolkningens levevilkår. Centerets primære fokus skal således være forskning og analyse, som kan tilvejebringe viden om de forhold, der påvirker borgernes levevilkår i almindelighed og om samspillet mellem borgere og velfærdssamfundets institutioner i særdeleshed; herunder viden som kan bidrage til udvikling af velfærdspolitikken og fremmer kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse, effektivitet og økonomistyring
2.2. Hovedopgaver for Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
2.2.3. Den foreslåede ordning
Med lovforslaget foreslås, at Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd skal arbejde for opfyldelse af sit formål ved at udarbejde analyser og forskning m.v., som er anvendelsesorienteret og praksisnær i forhold til formulering og udmøntning af velfærdspolitikken i bred forstand og dens indsatser og administration.
Centeret skal med baggrund i analyser og forskning skabe synlighed og viden om befolkningens levevilkår med et særligt fokus på velfærdspolitikkens målgrupper; undersøge om de indsatser, som sættes i værk, virker efter hensigten både med hensyn til omkostninger og de tilsigtede effekter; samt undersøge mulige alternative måder at opfylde de vedtagne målsætninger.
…… Det konkrete metodevalg og tilrettelæggelse af analyser og forskning besluttes af centeret, ligesom det er centerets ansvar at sikre kvaliteten af centerets analyser og forskning. Der skal i analysearbejdet løbende fokuseres på centerets hovedformål.
……. Som det hidtil har været gældende for KORA og SFI, får centeret ud over den ordinære drift mulighed for at gennemføre opgaver som indtægtsdækket virksomhed og modtage supplerende finansiel støtte i form af tilskud og gaver m.v. Centeret kan som rekvireret aktivitet (indtægtsdækket virksomhed) udføre analyser og forskning i det omfang, at offentlige myndigheder og organisationer, fonde, faglige og private organisationer samt interessenter el.lign. måtte ønske det inden for centerets formål.
Centeret vil ved udarbejdelse af anvendelsesorienterede analyser og praksisnær forskning basere sit arbejde på seneste og anerkendte forskningsmetoder, ligesom indsamling af data tager udgangspunkt i forskningsfaglig viden og metode for at sikre validitet af analyser og konklusioner. Hertil kommer, at der sker faglig intern og ekstern kvalitetssikring af alle centerets analyser og forskningsarbejder, samt at metoderne og datagrundlaget beskrives og fremlægges. Alle analyser og forskningsresultater offentliggøres. Når disse kriterier følges, udøver centeret forskning og forskningsbaserede undersøgelser både ved anvendelsesorienterede analyser og praksisnær forskning.”
Kilde
Hjemmeside:
Link: Klik her
Retsinformation
Link: Klik her
Rapporter og analyser
Der vil løbende blive tilføjet opslag vedrørende udvalgte rapporter og analyser af relevans for området, som er udarbejdet og publiceret af VIVE / SFI.
Et interessant sted at starte ud kunne være opslaget “Misinformation og myter”
Link: Klik her
Rapporter: Forløbsundersøgelse nr. 2
– Børn og unge i Danmark – Velfærd og trivsel 2010 (2010) – Mai Heide Ottosen, Sofie Stage
– Børn og unge i Danmark – Velfærd og trivsel 2014 (2014) – Mai Heide Ottosen, Karen Margrethe Dahl
– Børn og Unge i Danmark – Velfærd og trivsel 2018 (2018) – Mai Heide Ottosen, Karen Margrethe Dahl
– Børn og Unge i Danmark – Velfærd og trivsel 2022 (2022) – Mai Heide Ottosen, Karen Margrethe Dahl
– beskrivelse af forløbsundersøgelsen: Klik her
Overordnede kommentarer til forløbsundersøgelse nr. 2: Når man nærlæser metodebeskrivelse så fortsætter VIVE praksis med alene at spørge bopælsforælder fsva. 3-årige og 7-årige’s trivsel. Men berøver således disse børn en nuanceret belysning af deres trivselssituation. På samme vis er det kun bopælsforælder der vurderer forældresamarbejdet. Den kønsmæssige fordeling af bopælsforælder i rapporten synes heller ikke repræsentativ.
Rapporter: Forløbsundersøgelse nr. 1 – “Årgang 95”
– Unge i Danmark – 18 år og på vej til voksenlivet (2016) – Mai Heide Ottosen, Karen Margrethe Dahl
– 15-åriges hverdagsliv og udfordringer (2012) – Mai Heide Ottosen
– Delebørn i tal (2012) – Mai Heide Ottosen
– 11-åriges hverdagsliv og trivsel (2008)
– Opvækst med særlig risiko (2006) – Else Christensen
– Familiens udvikling i det 20. århundrede (2004)
– 7 års børneliv (2004) – Else Christensen
– Samvær og børns trivsel (2004) – Mai Heide Ottosen
– Små børn i familier med sociale belastninger (2003) – Else Christensen
– Samboskab, ægteskab og forældrebrud (2000) – Mai Heide Ottosen
– Spædbarnsfamilien (1997) – Mogens Christoffersen
Overordnede kommentarer til forløbsundersøgelse nr. 1: Metode- og analysebeskrivelse er generelt svage eller helt fraværende, ligesom eksternt uvildigt peer review. Det er gennemgående at det kun er bopælsforælderens perspektiv der spørges til og fortolkes ud fra.
Fuldbyrdelsessager
Fuldbyrdelsessager efter forældreansvarsloven – før og efter den familieretlige reform i 2019 – Mai Heide Ottosen og Karen Margrethe Dahl
Nøglepersoner
På området er der en række gennemgående figurer, som både varetager opgaver i regi af VIVE (SFI) og markerer sig i den offentlige debat – enten i form af egne indlæg, høringssvar, roller i andre organisationer eller som inddrages som følge af “ekspertstatus”. Blandt disse kan nævnes:
– Mai Heide Ottosen
– Karen Margrethe Dahl
Hvis man har interesse i disses bidrag, kan man naturligvis benytte søgefunktionen her på www.delebarnetsvilkaar.dk såvel som søgning på internettet.
Generelt må man konstatere at et fåtal om nogen af rapporterne har været underlagt uvildigt peer review..