England

Også i England har man store problemer på det familieretslige område, ligesom man er præget af en kønsmæssigt ret ensidig tilgang til domestic abuse

Indholdsfortegnelse

Cafcass

Siden 2014 har Cafcass arbejdet med begrebet, som forud blev omtalt som ““implacable hostility”.
I 2016 anerkendte Cafcass direktør på BBC at “parental alienation” og “alienating behaviours” var ret almindelige i “højkonfliktsager
I 2017 blev en række værktøjer samlet og man afholdt blandt andet interne “alination webinars”.
i 2018 betonede daværende CEO alvorligheden af “parental alienation”. Trods dette var det kun 2% af de ansatte der så webinaret.
I 2022 manglede der en stemme i det britiske parlament for optagelse af begrebet i strafferetsloven.

Link, “Voice of the The Child” 2014: Klik her
Link, “Voice of the child” 2017: Klik her 
Link, interview med Cafcass CEO: Klik her eller klik her 

Assesment framework

Child Impact Assessment Framework (CIAF)
Link: Klik her 

Ekspertudtalelse - krav til faglige kvalifikationer -

I 2023 traf den engelske Højesteret en afgørelse, der satte fokus på de faglige forudsætninger der skal være til stede for at en ekspertvurdering kan/skal tillægge vægt. Forud herfor var det ikke tydeligt har defineret hvilke faglige forudsætninger en retsligt udpeget evaluator skulle have for at kunne udfærdige en vurdering og anbefaling til rettens brug.

Link til “what is parental alienation” in juridical terms” (2023): Klik her
Højesteretsafgørelse (2023): Klik her 

Afgørelsen tydeliggjorde ikke hvilke faglige forudsætninger en retslig udpeget evaluator skal besidde. Men der er tegn på at man fremadrettet vil vægte:
– Klinisk psykolog frem for børnepsykolog.
– Autoriseret psykolog frem for en ikke autoriseret psykolog.

Alienating behaviours frem for parental alienation

Cafcass har valgt at fokusere på fremmedgørende adfærd frem for resultat (“forældrefremmedgørele” i forbindelse med sagsudredning.

Fokus i de retslige forløb retter sig således i højere grad mod den udviste adfærd (alienation behaviours), lidt på samme vis som når man skal vurdere skyldsspørgsmål i sager om grooming; altså indirekte og direkte påvirkning / manipulation af et barn med henblik på at opnå en særlig relation til barnet, herunder at barnet “frivilligt” medvirker.

Cafcass forsøger i sin beskrivelse også at tage brodden af debatten, der handler om at en forælder fremsætter modpåstand om “forældrefremmedgørelse” som reaktion på andre sagspåstande. Et nyere studie (2024) undersøgte om sådanne modpåstande medførte en større sandsynlighed for at “vinde” og fandt, at der ikke var belæg herfor.

‘Alienating behaviours’
Link: Klik her

Cafcass publiserer ny "Domestic Abuse Practice Policy"

Den 9. oktober 2024 præsenterede Cafcass et sæt reviderede retningslinjer for udredning af vold i hjemmet og afledt praksis heraf. 

Der er nogle bemærkelsesværdige konsekvenser heraf;
– det må ikke længere i retten af “Family Court Advisor” eller af “Children’s Guardians” præciseres at en parts udsagn ikke er valideret. I praksis betyder det at man i lighed med hvad der ses ifm. en krisecentererklæring, ikke skal forholde sig til validiteten af parten/parternes udsagn. Det er op til dommer og advokater at forholde sig hertil,
– hvis der i sagen er fremsat påstand forhold af seksuel eller voldsmæssig karakter, som undersøges af politiet, da skal udgangspunktet være at barnet ikke skal have samvær med den pågældende. Det samme gør sig gældende hvis vedkommende har afsonet en voldsdom  samt
– FCA’er og børns værger er forpligtet til at give klare, utvetydige og overbevisende begrundelser i deres rapporter til retten, hvis de ikke overholder udgangspunkterne i politikken, og hvis de i deres vurdering og analyse anbefaler ‘tid med’ eller ‘lev med’-ordninger, når misbrug i hjemmet efterforskes, er blevet fundet, er kendt eller rapporteres af et barn eller en voksen.

Hvis man nærlæser lovudkast af 17.06.2024 samt bemærkningerne hertil og sammenholder disse med Cafcass nye retningslinjer, vil mange nok finde er der er tale om et omfattende overlap. 

Forarbejdet hertil skyldes et tilsvarende pres som en lang række danske organisationer igennem det seneste år har forsøgt at lægge for at beskytte ofre for partnervold, hvor man flittigt henviser til VIVE og Lev Uden Volds rapporter, trods at disse a) ikke er blevet udsat for peer review og b) finder en væsentlig mere skæv kønsmæssig voldsfordeling end hvad man ellers ser i andre sammenlignelige vestlige lande. Her er selv Norge i national rapport fra 2024 gået så vidt, at anføre af voldsudøvelse kønsmæssigt anses som blive udøvet 50/50. 

Cafcass publishes new Domestic Abuse Practice Policy
Link: Klik her

 

Webinar

Webinar publiceret 17.10.2024 hvori der gennemgås ændringer  vedrørende retssager angående “parental alienation” som resultat af Højesteretsafgørelse i 2023. Det er tale om en juridisk tilgang præsenteret af et advokatfirma.

0
    0
    Delebarnets Vilkår
    Kurven er tomTil forsiden