fbpx

Flere mænd end kvinder aktuelt i voldeligt forhold

25. april 2024

Flere mænd end kvinder er aktuelt i et voldeligt forhold.

I SEXUS undersøgelsen, som havde 30.702 respondenter, indgik spørgsmålet “Er du aktuelt i et forhold, hvor din partner jævnligt ydmyger, truer eller slår dig?”.

Det var et blandt rigtig mange spørgsmål, der blev stillet.

– 7% af mænd svarede at de aktuelt var i et sådant forhold
– 4% af kvinder svarede at de aktuelt var i et sådant forhold

For mænds vedkommende var de 93,3% i et forhold med en kvinde
For kvinders vedkommende var de 99,0% i et forhold med en mand
> ratio, voldsudsættelse (k:m): 1:1,65

Internationale undersøgelser har beskæftiget sig med hvorledes fordelingen af partnervold ser ud. Der findes flere bud herpå, men det bud der i forskerkredse synes konsensus om lyder at
– 58% af partnervold udøves gensidigt, hvor startansvar er 50/50
– 28 af partnervold udøves ensidigt af kvinder
– 14% af partnervold udøves ensidigt af mænd.
> ratio, voldudsættelse (k:m) = 1:1,33

Det stemmer umiddelbart ikke overens med det billede offentlige instanser kommunikerer

SDU og VIVEs rapporter fokuserer på omfanget og fordelingen af om man på et tidspunkt har været udsat for vold. Det er ikke det samme som SEXUS undersøgelsen afdækker, der jo handler om “her og nu” at være i en voldeligt forhold.

Det er i særlig grad en VIVE rapport, der flittigt citeres, fra når der i offentligheden skal tegnes et billede af voldsudøvelse / risici.

SEXUS undersøgelsen har dog også spurgt til samme vinkel – omfanget af om man på noget tidspunkt har været voldsudsat.

Her er tendensen den samme som i VIVE og SDU rapport, at markant flere kvinder end mænd har været voldsudsatte. Den væsentlige detalje er at SEXUS undersøgelsen spørger til voldsudsættelse i et parforhold.

Noget tyder her på at kvinder oftere er i forhold, hvor der udøves vold, men forlader forholdet, mens mænd i langt højere grad forbliver i et forhold trods voldsudøvelsen. Sandsynligvis kan der derved udledes at flere kvinder udsættes for vold af en mere snæver kreds af mænd.

I familieretlig kontekst

I familieretlig kontekst er det bemærkelsesværdig at så relativt få mænd har bopæl (14%), når der fsva. voldsudøvelse i parforhold er en entydig overrepræsentation af kvinder.

Desværre undlod man i forbindelse med familieretsreformen at sikre en fortsat statistisk registrering af kønsparametre i sagerne, hvorfor bopæl i samværssager i større omfang kan vise sig at tilfalde fædre. Det sandsynliggøres dog ikke af den spørgeundersøgelse som Foreningen Far i 2024 publicerede, hvor kun 28% af de fædre der ansøgte om en ligeværdig samværsordning fik det.

Man kan ikke entydigt konkludere noget ud fra disse tal, andet end at der er meget der peger i retning af, at der er et bekymrende omfang af børn der ender ud i samværsordninger, hvor bopælsforælderen er den voldlige part.

Det ændrer i øvrigt ikke på en grundlæggende undren over at ligestilling af forældrene som udgangspunkt ikke indgår i nogle af regeringens handlingsplaner, trods at dette i andre lande/stater har reduceret omfanget af partnervold- og drab med 50%-69%.

Kilder

Sex i Danmark, nøgletal fra projekt SEXUS 2017-2018
– graf 7.23 (side 515)
– graf 7.25 (side 517)
Link: Klik her 

familieretshuset.info

0
    0
    Delebarnets Vilkår
    Kurven er tomTil forsiden