Holland vs. "forældrefremmedgørelse"

Historien

 

Den danske vinkel

Social- og ældreminister var ganske afvisende overfor at at drøfte temaet “forældrefremmedgørelse” trods insisteren fra andre socialordførere, der udviste en kritisk tilgang til familieretsreformen og dens konsekvenser. 

Dette afstedkom at ministeren blev forholdt at man i Holland havde fokuseret projekt i gang med reference til hollandske justitsminister. 

Daværende Social- og Ældreminister forpligtigede Socialministeriet til at kontakte sine hollandske kollegaer og efterfølgende orientere Socialudvalget. Om det er sket og i så fald med hvilke kommentarer vides ikke. Men hvis man læser “Aftale om et forbedret familieretligt system” af 30.11.2023 og det tilhørende lovudkast, da synes det usandsynligt at dette skulle være sket.

Opfølgning - marts 2023
2023.03.07
 
Med henblik på at medvirke til at medlemmer af Folketingets Socialudvalg får indblik i andre landes initiativer på det familieretslige område, der ikke finder vej grundet VIVE’s manglende inddragelse eller aktive fravalg, er der sendt et notat til medlemmerne, hvis formål er at følge op på tidligere minister Astrid Krag’s tilkendegivelse om at lade socialministeriet kontakte det hollandske justitsministerium, idet der hos dette var forankret et initiativ, som skulle belyse og medvirke til at komme “forældrefremmedgørelse” til livs.
 
For at belyse Astrid Krag’s prioritering af problematikken, indgår der i henvendelsen en række spørgsmål, der hvis de besvares, kaster lys herover. Spørgsmålene lyder:
 
  1. Er omtalte materiale fra Holland rekvireret, modtaget og nuværende udvalg orienteret?
  2. Er materiale, der er indgået i forudgående analysearbejde, rekvireret?
  3. Har udvalget har anledning til at gennemgå materialet?
  4. Hvilke initiativer har ministeren igangsat på baggrund af materialet?
  5. Hvilken tidsplan gælder herfor?
  6. Hvor er disse initiativer forankret? Det hollandske initiativ forankredes hos justitsministeren.

Til udvalgets orientering blev ovennævnte hollandske initiativ foranlediget af forløbet ”Skilsmisse uden skade”, som blandt andet tog afsæt i rapport fra 2019 der henviste til;
• at blandt voksne i alderen 25 til 46, der oplevede deres forældres skilsmisse som børn, havde 20 % mistet kontakten med deres far og 5 % med deres mor;
• at der ofte er ringe viden om forældrefremmedgørelse blandt professionelle i ungdomsplejen, politiet og retsvæsenet;


Link: Klik her

Opfølgning - september 2022

2022.0929

Som respons på supplerende henvendelse af 23. maj 2022 vedrørende arbejde igangsat af den hollandske justitsminister for at komme ”Forældrefremmedgørelse / komplekse kontaktproblemer” til livs svarede ministeren 25. maj 2022 (sagsnr. 2022 – 1319, doknr. 573413): ”Jeg finder det rigtigst ikke at kommentere på et andet lands regeringsarbejde på det foreliggende grundlag. Jeg har bedt ministeriet om at kontakte det hollandske justitsministerium med henblik på at få mere viden om arbejdet, og derefter vil jeg orientere udvalget.”

Spørgsmål: 1. Er omtalte materiale fra Holland rekvireret, modtaget og udvalget orienteret?
2. Har udvalget gennemgået materialet?
3. Hvilke initiativer har ministeren / udvalget igangsat?
4. Hvilken tidsplan gælder herfor?
5. Hvor er disse initiativer forankret?

Link: Klik her 

Ministersvar 25. maj 2022

Følger

Link: Klik her

Forespørgsel til ministeren 22. maj 2022

Følger

Link: Klik her

0
    0
    Delebarnets Vilkår
    Kurven er tomTil forsiden