fbpx

Forskning: Deleordninger

Indholdsfortegnelse

Introduktion

Når “ro om barnet” er det sidste der ønskes

Tilbage i 2016 skrev daværende formand for Dansk Psykolog Forenings Selskab for Børnesagkyndige, nu afdøde Michael Kaster, i en kronik i Politiken d. 7. september blandt andet følgende:

“Det er en fundamental udviklingspsykologisk byggesten, at et barn oplever at kunne have en god, stabil relation til begge sine forældre. Børn er fra fødslen i stand til at skabe tilknytning til begge forældre og ikke blot til den ene, således som det ofte fremlægges.”

Med reference til forskningen beskrev professor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet Dion Sommer for nylig i psykologernes fagblad Magasinet P, at “massiv forskning har undermineret antagelsen om, at et spædbørn først skal knytte sig til sin mor for efterfølgende at kunne knytte sig til andre: »Evolutionen har sørget for, at menneskebarnet ikke er afhængigt af én person. Barnet knytter sig nært til de nære personer, som drager omsorg for det. (…) Jo flere personer barnet er trygt tilknyttet, desto bedre udvikling«. Og: »Der er således et stærkt forskningsmæssigt belæg for det problematiske i at kønsdiskriminere samværsretten. Barnet har ret til og godt af nær kontakt til og at bo hos både sin far og mor, uanset alder«.

De børn, der i praksis kun har én forælder, har en ringere psykologisk bevægelsesfrihed og bliver nemt for symbiotiske sammen med forælderen.

Forælderen ’lukker’ sig om barnet, og med tiden ’lukker’ barnet sig om forælderen. De bliver et par. Når en forælder danner par med sit barn, ser man oftest også, at denne forælder ikke får en ny kæreste efter skilsmissen, eller at en ny kæreste efterlades med en meget perifer plads.

Det sunde barn er det barn, der alderssvarende kan adskille sig og udvikle sig selvstændigt væk fra forældrene. Det kan et barn med to forældre langt nemmere end et barn med en forælder, fordi det kan eksperimentere med at være fra den ene, mens det søger den anden og omvendt.”

Fravalget af at inddrage denne helt basale indsigt gennemsyrer såvel Forældreansvarslov som praksis i det familieretslige system

Når fundamentet er helt skævt, da ender konstruktionen også ud således.

Den politiske forståelse for, at man endnu engang har forsøgt at bygge videre på et fejlkonstrueret fundament, synes fraværende eller man nægter at anerkende egen utilstrækkelighed. Uanset hvorledes man anskuer det, er ansvaret for at sikre et solidt fundament politisk. Det løses ikke ved at sende flere penge til en eller flere af aktørerne, for derved at købe sig “ro”. 

Når “ro” i virkeligheden fastholder uro i barnet

For de børn, hvor man ved at træffe afgørelser om begrænset samvær eller intet, for at skabe “ro” om “konflikten”, da har man  stedet hos barnet igangsat og forstærket en internalisering af overgrebets negative påvirkning af barnets overlevelsessystem – tilknytningssystemet – og dermed også øget risikoen for negativ påvirkning af barnets udviklingspotentiale. 

Handler “ro” i virkeligheden hensynet til aktørerne i og rundt om det familieretslige system?

Når Børns Vilkår og andre aktører udtrykker “barnet kan ikke tåle konflikten” og dermed accepterer at afbrydelse af samvær er et middel i samværssager “til at skabe ro om barnet”, så er det nok snarere at Børns Vilkår og andre aktører ikke selv kan håndtere at være i et miljø præget af konflikt. Barnet “tåler” konflikten langt bedre, så længe det kan fastholde tilknytningen til begge sine forældre. Det har omfattende peer reviewed forskning dokumenteret igennem det seneste årti.

Denne artikel vinkler dette forhold med udgangspunkt i tilknytningsteorien: 
Klik her 

Der er ikke behov for “ro” men handling

Der er ikke behov for “at skabe ro”, hverken politisk eller hos barnet. Der er brug for handling, så det familieretslige systems fundamentet og praksis gennemsyres af solid ajourført psykologfaglig indsigt frem for alt andet, og så brudte kontakter kan reetableres.

Handling der tager udgangspunkt i lødig og up-to-date forskning fuldt ud overførbar til danske forhold, og lader dette sammen med FNS børnekonvention for indretning af forældreansvarsloven og det familieretlige system.

Dansk forskning

Dansk psykolog og forsker: 7/7 bør være udgangspunktet ved brud

Psykolog og forsker Kristian Sandberg fået en del opmærksomhed grundet hans studie og afledte artikler #1 #4.

Indgangsvinklen i medierne har oftest været om fædre bør få mere ret til samvær #2. Det er en vinkling der med sikkerhed skaber opmærksomhed og debat.

I Psykologernes Fagmagasin var indgangsvinklen dog “Bør lige deleordninger være standardanbefalingen ved brud i parforhold” #1 hvilket ændrer fokus fra en rettighedstilgang til i stedet at handle om hvorledes man bør tage afsæt i, hvad der oftest er til barnets bedste over tid.

Kommentar:

Standardreaktionerne bliver hurtigt bragt på banen uden at blive udfordret når journalisterne ikke selv har tilstrækkelig indsigt i området. Eksempler på standardreaktioner:
– “7/7 ordninger passer ikke til alle børn”
– “Man skal tage udgangspunkt i den enkelte familie og det enkelte barns behov”
– “Børn har brug for en fast base”
– “Der er ikke tale om dansk forskning”
– “Socioøkonomiske forhold er afgørende”

Når journalisterne ikke selv har tilstrækkelig indsigt på området da bliver debatten ikke yderligere kvalificeret. Og det er trist. For der er trods alt forskel på om det er en psykolog med forskningsmæssig baggrund der udtaler sig eller fx. sociologer og personer med baggrund indenfor pædagogisk forskning. Eller om det er repræsentanter for interesseorganisationer, der hænger fast i en forældet opfattelse, hvis forskningsmæssige evidens er tvivlsom eller myte-baseret.

I Berlingskes podcast med Kristian Sandberg fra d. 12. marts 2024 #3 kommer man nogle spadestik dybere, hvor studiets forfatter imødegår nogle af de typiske indvendinger mod 50/50 som udgangspunkt.

I forbindelse med Videnskab.dk’s artikel var der mulighed for at tilkendegive sin holdning, til hvilken ordning der skal være udgangspunkt i forbindelse med et samlivsbrud. I skrivende stund havde 65% tilkendegivet at 7/7 burde være udgangspunkt.

Kommentar:

I virkeligheden burde debatten handle det om at beskytte delebørns ret til familieliv som jf. FNs børnekonvention er en afgørende tryghedsfaktor – ikke om fædres/mødres rettigheder.

Debatten burde handle om
– at maksimere sandsynligheden for at delebørn over tid oplever god trivsel og høj livskvalitet,
– at man politisk undlader at gøre delebørn til et objekt forbundet med rettigheder og privilegier,
– 
at man politisk skal fokusere på at fremme forældrenes fælles ansvar for barnets opvækst,
– at man politisk skal minimerer risikoen for at delebørn bliver objekt for forældres følelsesmæssige selvregulering,
– at man politisk ikke i tilstrækkelig grad forebygger at børn under opvæksten og derfor i gøres til kommende klienter igennem voksenlivet som følge af et dysfunktionelt familieretligt system.

50/50 frem for 7/7 bør nok snarere være udgangspunktet, selv om det synes at være en teknikalitet. For derigennem signaleres at det handler om at maksimere barnets adgang til begge forældre, hvilket kan sikres gennem fleksible ordninger, der tager hensyn til barnets behov og forældrenes situation.
Hovedpunkter

– Ligeværdige samværsordninger bør være udgangspunktet

– Positive effekter af ligeværdige samværsordninger omfatter: Depression, angst, utilfredshed, aggression, alkohol-/stofforbrug, rygning, kognitiv udvikling, fysisk helbred samt familierelationer

– Socialministeriet har i Forældreansvarsvejledningen fremhævet forhold, som tillægges vægt i fastsættelse af samvær. Forskere har dog påpeget, at evidensen for flere af disse er forholdsvis svag og ofte faktisk peger i modsat retning. 

– Den samfundsmæssige norm ‘en primær omsorgsgiver’ har været forladt i årtier – alligevel har denne norm været inkluderet i Familieretshusets samværsguide helt frem til 2022 under betegnelsen ”gennemgribende omsorgsperson”.

 

Kildeliste

#1 Fagartikel:

Link: Klik her

#2 Debatartikel
Link: Klik her

#3 Podcast:
Link: Klik her 

#4 Studie:
Link: Klik her

Citat fra fagartikel:

“I Danmark fremhæves kvalitet-over-kvantitet-argumentet ofte. Argumentet lyder, at forskningen skulle vise, at tiden med samværsforælderen ikke er vigtig – det afhænger af, hvordan den bruges. Det er bl.a. baseret på to metaanalyser (Adamsons & Johnson, 2013; Amato & Gilbreth, 1999).

Et problem er dog, at metaanalyserne undersøger frekvens – altså kontakthyppighed – uden at skele til varigheden af kontakten (en time tæller det samme som en uge) (Fabricius, 2020). Når man i stedet opgør kvantitet som andel tid med samværsforælderen (altså når man fx sammenligner børn, der bor nogenlunde lige meget med begge forældre med børn, der har en skæv ordning) finder man alle ovennævnte positive effekter.”

Svensk forskning

Hovedpunkter

– børn i ligeværdige deleordninger er mindre stressede

– deleordninger kan styrke barnets relation til begge forældre

– ligeværdige deleordninger øger sandsynligheden for barnets fortsatte kontakt med begge forældre ind i voksenlivet

– børn i ligeværdige samværsordninger oplever samme følelsesmæssige støtte som børn i intakte familier

– børn i deleordninger har det bedre end børn af enlige forældre

Hertil kommer at de svenske studier er inddraget i hovedparten af de internationale studier / metastudier.

Statistik
(2023) Barn- och familjestatistik: Barns boende och försörjning när föräldrarna inte bor ihop 
Link: Klik her 

 

Kilder

Svensk forskning:  Stockholms Universitet / Karolinske Instituttet

(2023) Palmtag, Eva-Lisa: Växelvis boende kan stärka barnens relation till föräldrarna
Link: Klik her

(2023) Palmtag, Eva-Lisa: Whom to turn to? The influence of childhood living arrangements on the parent-child relationship
Link: Klik her

(2023) Palmtag, Eva-Lisa: Breaking down break-ups: Studies on the heterogeneity in (adult) children’s outcomes following a parental separation
Link: Klik her

(2022) Palmtag, Eva-Lisa: Like ripples on a pond: The long-term consequences of parental separation and conflicts in childhood on adult children’s self-rated health
Link: Klik her

(2021) Palmtag, Eva-Lisa: Does It Matter Anymore? A Study of Childhood Characteristics and Separated Families’ Contacts in Adulthood
Link: Klik her

Elvis project (omfatter også forskerteamet bag forudgående studier i perioden 2012-2015):

(2015) Emma Fransson, Malin Bergström & Anders Hjern: Barn i växelvis boende mår bättre än hos ensam förälder
Link: Klik her
Link: Klik her

(2017) Malin Bergström, Emma Fransson, Helena Fabian,, Anders Hjern, Anna Sarkadi, Raziye Salari: Preschool children living in joint physical custody arrangements show less psychological symptoms than those living mostly or only with one parent
Link: Klik her

(2019) Malin Bergström, Emma Fransson, Michael B. Well, Lennart Köhler: Children with two homes: Psychological problems in relation to living arrangements in Nordic 2- to 9-year-olds
Link: Klik her

(2014) Malin Bergström, Emma Fransson,1 Anders Hjern, Lennart Kohler and Thomas Wallby: Mental health in Swedish children living in joint physical custody and their parents’ life satisfaction: A cross-sectional study
Link: Klik her

Norsk forskning

Hovedpunkter

Rapport fra Bufdir viser at
– 60% af børnene ønskede at bo lige meget hos hver forælder
– 17% af børnene udtrykte at det ikke var så vigtigt hos hvem de boede
– 14% af børnene ønskede at bo hos den ene forælder

– 80% af de, der boede lige meget hos begge forældre var “mere tilfreds”
– 58% af de børn, der boede hos en forælder var “mere tilfreds”

Hverken konfliktniveau, barnets køn eller tilnytning havde indflydelse på barnets tilfredshed med ordning

Undersøgelsen omfattede primært børn (7-16 år)/familier, der deltog i et omfattende famiiiemæglingsprojekt – altså familier i en brudsituation.

Kilder

(2024.09.09) Bufdir: Bo-ordning må tilpassast kvart enkelt barn
Link: Klik her

FamilieForSK-studien: Foreldre i konflikt og familier i endring: Barns perspektiv på bostedsordninger, deltakelse og foreldrekonflikt, og saker med vold i familievernet.
Link: Klik her 

International forskning

Metastudie (2018) af professor Dr. Linda Nielsen Inddrager 60 internationale peer-reviewed studier/analyser, heriblandt flere nordiske – i alt indgår studier fra 14 vestlige lande. Dette metastudie er ikke på noget tidspunkt inddraget i VIVEs arbejde. 

Longitudinelt studie over 10 år af psykolog William Fabricius Ud over at argumentere for at 50/50 som udgangspunkt burde være standard samvær ifm. skilsmisse (med mindre at den ene forælder viser sig at være særlig uegnet eller praktiske forhold taler imod), argumenterer det også for at det familieretslige system skal frafalde praksis, hvor forældrekonflikt tillægges som værende særligt belastende for barnet, og dermed bevæggrunden for meget skæve samværsordninger eller samværsophør. På den vis belønnes en konfliktskabende forælder heller ikke. Man har ikke fundet data, der viser at 50/50 skulle være skadeligt for barnet/den unge. Studiet tager også højde for situationer, hvor den ene forælder må betegnes som særligt uegnet.

På baggrund af en ekspertpanelsdebat i 2017 blev der i 2018 publiceret en opsummering af 12 eksperters synspunkter i “Shared Parenting After Parental Separation: The Views of 12 Experts”. Her fandt man også at det juridiske udgangspunkt fremadrettet bør være ligeværdige samværsordninger baseret på omfattende forsknings evidens for det hensigtsmæssige heri #4.

Spanske peer reviewed studier (2020, 2021) har ligeledes beskæftiget sig med de afledte effekter af at ligestille forældrene som udgangspunkt. Disse studier er unikke grundet tilstedeværelse af en kontrolgruppe, hvis kulturelle og sprogmæssige forudsætninger et helt identisk med den undersøgte population. 

I 2023 udkom endnu en metaanalyse, hvor man sammenfattede 83 kilder. Konklusionerne herpå bekræftede fundene fra professor Dr. Linda Nielsens metastudie – børn i ligeværdige samværsordninger klarer sig over tid bedst, sammenligneligt med børn i intakte familier. #2

I 2019 publicerede professor William Fabricius “Equal Parenting Time: The Case for a Legal Presumption” som indgik i kapitel i “Oxford Handbook of Children and the Law.” og i 2016 indlægget “Should Infants and Toddlers Have Frequent Overnight Parenting Time With Fathers? The Policy Debate and New Data” optaget i Psychology, Public Policy, and Law. I disse adresseres en række myter der desværre fortsat florerer. #3

Tilbage i 2002 udarbejdede Robert Bauserman en metaanalyse, hvis fund var at ligeværdige deleordninger ikke var skadelige for skilsmissebørn og i nogle tilfælde kunne være trivselsfremmende (frem for at forblive i forældrenes dysfunktionelle forhold).

I 2018 fandt man i studiet “The Long-term Effects of Early Paternal Presence on Children’s Behavior” at sandsynligheden for at udvikle en  adfærdsforstyrrelse hos 11-årige børn fordobledes hvis faren forlod det inden dets 3½ år. 

Hovedpunkter

Delebørn i ligeværdige samværsordninger klarer sig over tid bedst, på niveau med børn i intakte familier

– på tværs af børn og unge i alle aldre
– på trods af eventuel fortsat forældrekonflikt efter bruddet
– på trods af eventuelle samarbejdsproblemer efter bruddet
– uanset forskelle i forældrestile
– på trods af den ene forælders oprindelige modstand mod ligeværdig samværsordning.

Børn i mere skæve ordninger klarer sig på samme niveau, forudsat begrænset forældrekonflikt / fungerende samarbejde. 

Omfanget af samvær mere end kompenserer for tilstedeværelse af risikofaktorerne “forældrekonflikt” og “samarbejdsproblemer” og udgør således en tryghedsfaktor, hvilket er helt i tråd med nutidens tilknytningsteori.

For delebørn med god, stabil og omfattende kontakt til begge forældre ses endvidere;
– senere seksuel debut #1
– reduceret alkohol-/stofmisbrug #1
– reduceret uddannelsesfrafald #1
– reduceret risikoadfærd #1

Disse delebørn 
udtrykker også signifikant styrket tilknytning til fædre, uændret tilknytning til mødre #1

Studie #2 fra 2023 bekræfter fundene fra Dr. Linda Nielsen og William Fabricius’ forskning, samt tilføjer at skilsmissebørn i sammenbragte familier klarer sig på samme niveau, som skilsmissebørn der vokser op med kun en forælder.

Kilder

(2018) Metastudie: Dr. Linda Nielsen. Joint Versus Sole Physical Custody: Children’s Outcomes Independent of Parent–Child Relationships, Income, and Conflict
Link 1: Klik her 
Link 2: Klik her 
Interview (2021): Klik her 

Om professor Dr. Linda Nielsen – klik her 

(2021) Interview med William Fabricius – klik her

#1 Spanske studier
Link: Klik her 

#2 (2023) Systematic review and theoretical comparison of children’s outcomes in post-separation living arrangements
Link: Klik her

#3 Link: Klik her 

#4 (2018) Shared Parenting After Parental Separation: The Views of 12 Experts
Link: Klik her 

(2002) R. Bauserman: Child adjustment in joint-custody versus sole-custody arrangements: A meta-analytic review
Link: Klik her 
Link: Klik her 

(2018) The Long-term Effects of Early Paternal Presence on Children’s Behavior
Link: Klik her eller her 

VIVEs analyser og rapporter på området har tendens til at undlade at inddrage den forskning, som eksempelvis professor Dr. Linda Nielsen eller William Fabricius betoner, trods at disse kilder i modsætning til meget af VIVEs kildemateriale har været udsat for uvildigt peer review og i lang mindre omfang end VIVEs baserer sig på kildemateriale, der ikke er udfærdiget af forfatterne bag. Læs mere her

Afledte positive effekter af ligeværdige samværsordninger som udgangspunkt

At ligestille forældrene som udgangspunkt kan afstedkomme en række afledte positive effekter med samfundsøkonomisk påvirkning.

Hovedpunkter

Spanien: Som følge af lovgivning om ligestilling som udgangspunkt steg andelen af afgørelser om ligeværdige samværsordninger fra 10% til knap 40% over en 6-årig periode #1

I regioner med ligestilling som udgangspunkt fandt man:
– Støt faldende antal skilsmisser; 7,48% over 5 år #2
– Fald i antal skilsmisser initieret af kvinder; 3,72% efter 5 år – #3
– Fald i partnervold- og drab – op til 69% #4
– Fald i stridsfyldte skilsmisser; 2,76% efter 5 år #5
– Øget beskæftigelse af kvinder i regioner med ligestilling #6

Kilder

Link #1: Klik her – se side 4
Link #2: Klik her – se side 17
Link #3: Klik her – se side 18
Link #4: Klik her
Link #5: Klik her – se side 18
Link #6: Klik her – se side 13

Del opslag

Facebook
Twitter
LinkedIn
0
    0
    Delebarnets Vilkår
    Kurven er tomTil forsiden