Ligestilling af forældrene som selvmordsforebyggelse

2024.04.15

Vil ligestilling af forældrene som udgangspunkt kunne forebygge ca. 30 selvmord årligt?

I to studier fra hhv. 2008 og 2015 har man undersøgt de bagvedliggende årsager til selvmord.

Man estimerede at op imod 8% af selvmord blandt mænd kunne være forebygget gennem lovgivningsmæssig ligestilling som udgangspunkt.

Det tilsvarende tal for kvinder udgjorde ca. 1%.

I Danmark er det samlede omfang af selvmord støt faldet gennem de seneste fire årtier, fra lidt over 1.500 til ca. 600 årlig (gns).

Det kønsmæssige forholdstal for selvmord i Danmark er ca. 1:2,7 hvor mænd oftere har succes med at gennemføre forehavendet, mens kvinder oftere forsøger. 600 selvmord fordeler sig kønsmæssigt således på gns. 222 kvinder og 378 mænd.

Potentielt kunne ca. 32 selvmord i gns. årligt sandsynligvis forebygges svarende til ca. 5%. Hertil kommer selvmordsforsøg.

Det synes sandsynligt plausibelt at enkelte af disse selvmord er direkte koblet til partnerdrab, men da omfanget af partnerdrab i gns. har været 8-9 de senere år, hvor 25%-45% er relateret til samlivsbrud/børn, kan hovedparten af de resterende selvmord ses som en reaktion på at miste kontakt til egne børn og de forhold der omfatter dette.

Det mangler fortsat en dansk kortlægning af reaktionerne på ufrivilligt at blive afskåret kontakten fra sine børn, som kan spænde over depression, ptsd/c-ptsd, alkohol/stofmisbrug, tab af kontakt til arbejdsmarkedet til fravalg af livet.

Nogle vil sikkert mod ovenstående indvende, at analyserne ikke er baseret på danske undersøgelser. Det er psykiatriske diagnoser i øvrigt heller ikke, men alligevel anvendes disse i dansk kontekst. Det kan være at omfanget at afledte selvmord er lavere, men også at det er højere. Det kan forekomme at der forud for den ultimative handling, at tage sig selv af dage, er sket en udvikling i form af (selv)medicinering i form af alkohol/stofmisbrug, eller at underliggende psykiske problemstillinger er blevet aktiveret med deraf følgende forløb til følge.

I “Handlingsplan for styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg” af 12. april 2024 indgår der intet om forebyggelsesmulighederne i form af ligestilling af forældrene som udgangspunkt.

Den fortsatte berøringsangst synes at præge den politiske tilgang, på samme vis som potentialet ved lovgivningsmæssigt at ligestille forældrene som udgangspunkt til at reducere omfanget af partnervold med op imod 50%-69%.

Effekt på mental sundhed af forhold og familiesammenbrud?

En vurdering af data om 2209 selvmord fra USA viste, at den største risiko for mænd under 30 år var problemer med intime partnere. Ikke alene kan skilte eller separerede mænd miste deres hjem og meget af deres indkomst, men de kan miste noget eller al adgang til deres børn (se Wylie et al, 2012). Efter at have taget andre risikofaktorer i betragtning, er fraskilte mænd 9,7 gange mere tilbøjelige til at begå selvmord end fraskilte kvinder, blandt andet fordi fraskilte mænd har færre rettigheder til samvær med børn end fraskilte kvinder (se Kposowa, 2003).

Kilder

Wylie, C., Platt, S., Brownie, J., & Chandler, A. et al. (2012). Men, suicide and society. London: Samaritans
Link: Klik her

Kposowa, A. J. (2003). Divorce and suicide risk. Journal of Epidemiology & Community Health, 57(12), 993-993.
Link: Klik her 

Studie: Daubney (2008)
Link: Følger

Studie: Halley (2015)
Link: Følger

Lost Dads: Executive Summary
Link: Klik her  

Se også dette spanske Facebook opslag:
Link: Klik her 

Center for Selvmordsforskning
Link: Klik her 

Psykiatrifonden:
Link: Klik her 
Link: Klik her 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet: National handlingsplan
Link: Klik her

Handlingsplan mod partnervold og partnerdrab kommer næppe til at få succes, desværre
Link: Klik her 

Eksempler på artikler om mænds signifikant forhøjede selvmordsrisiko efter skilsmisse
Link: Klik her
Link: Klik her

British Psychological Society (2019)
Link: Klik her  

familieretshuset.info

0
    0
    Delebarnets Vilkår
    Kurven er tomTil forsiden