RUC
Nogle få RUC forskere, har været ganske aktive for hvad angår “forskning” og kommentering for hvad angår forhold relateret til det familieretlige område. Herunder nogle kommentarer knyttet dertil.
Enøjde RUC projektledere kritiserer "forældrefremmedgørelse"
Link: Klik her
Link til “Børn i retten”: Klik her
Det handler ofte om at "få ro på" hos forældrene / forælderen
6. maj 2024
Dette burde ikke komme som en overraskelse
Det at en RUC forsker (langt om længe) er kommet frem til, at det ofte handler om at få ro på hos en forælder (for at få skabt ro i barnet), er nok ikke overraskende for de, der beskæftiger sig med det familieretlige område.
Så hvorfor er det at man lader sociologer som Hanne Warming, “børnesagkyndige”, jurister og andre uden relevant faglig baggrund præge indretningen af og debatten om det familieretlige system?
Hvorfor er det at man ikke i stedet indretter det familieretlige system på en vis, hvor det er dygtige “varme hænder”, der arbejder med forældre i livskrise, frem for jurister, advokater og sagsbehandlere, der i et traditionelt tvistfokuseret system i høj grad arbejder ud fra antagelser og tidligere tiders praksis?
Måske det næste samme professor erfarer, bliver at hvis man ikke skaber ro i barnet, da internaliseres der i barnet effekterne af en kronisk emotionel stres tilstand.
”Derfor handler børneinddragelse også om al den kommunikation, vi har med børn og unge, når vi ikke er klar over det, hvor vi i mødet med dem alene i vores kropssprog møder dem, fortæller og signalerer, hvem de er.”
Det er en sætning fra artiklen der sandsynligvis helt uden fortsæt retter fokus mod på bagsiden af børneinddragelse; hvad kan der ske når børn i familieretlig kontekst gentagne gange involveres via børnesamtaler? Børn reagerer ikke alene på det sagte, men også på det kropssprog det mødes med – både i børnesamtalerne men også i perioden mellem disse.
Hanne Warming, der er forfatter til artiklen, er sociolog og professor ved Roskilde Universitet, hvor hun forsker i socialt og pædagogisk arbejde med børn og unge. Hun har blandt andet har skrevet bøgerne ”Børneperspektiver – børn som ligeværdige medspillere i socialt og pædagogiske arbejde”, ”Barnet mellem to familier”, ”Har andre plejebørn det som mig”, ”Tillid i socialt og pædagogisk arbejde med børn og unge” samt ”Det dobbelte blik”.
Hun er desuden tidligere medlem af Børnerådet, og har deltaget som ekspert i forskellige rådgivende organer for EU, styrelser, kommuner, frivillige og private organisationer på børn- og unge rådet, og har siddet i en række bestyrelser, f.eks. Børns Vilkår, Danner og DAV, og pt. Joannahuset – et krisecenter for børn og unge.
Hendes indtil nu noget enøjede tilgang til børneinddragelse, kan meget vel være en medvirkende årsag til et fortsat dysfunktionelt familieretligt system.
Hun har også fungeret som vejleder for bl.a. Sarah Alminde, der er tilknyttet forskningsprojektet Styrket børneinddragelse i det familieretlige system – sammenhæng mellem børns hverdagsliv og indsatsen i familieretshuset. Sarah Alminde underviser og vejleder på Socialvidenskab og Sociale Interventionsstudier. Derudover hun undervist dommere og andre jurister i børneinddragelse, samt holdt en række oplæg bl.a. i Familieretshuset, Socialrådgiverforeningen, STUK mfl.
Således spredes ringene ….
Kilder
Følelsesmæssig ro er afgørende i børnesager, viser nyt studie
Link: Klik her
Når “ro om barnet” er det sidste der ønskes
Link: Klik her